Vegetarisk lasagne

 

Till linsfärssåsen
3 dl Röda linser
1 pkt lasagneplattor
2 pkt Krossade tomater
3-4 Morötter
1 gul lök
2-3 Grönsaksbuljonger
Basilika
Vitpeppar
Svartpeppar
 
Till bechamelsåsen
5 dl Mjölk
3 msk Mjöl
2 msk Olja/smör
Ost
Svartpeppar
vitpeppar
salt
 
Såhär gör du
Börja med att koka upp vatten, låt sedan linserna koka i 5-10 minuter. Sen hackar eller river du morot och lök (alt: mixar). Därefter steker du de rivna morötterna och löken tillsammans med de krossade tomaterna. I med de kokta linserna, buljonger och krydda efter smak. Låt sedan blandningen stå och puttra. Vitlök är väldigt gott att pressa ner, spiskummin gör sig bra med linser tycker jag.
 
För att göra bechamelsåsen gör du en bottenredning på mjöl och olja/smör, häller i mjölk och vispar halvt hysteriskt under tiden blandningen hettas upp (det bränner så lätt). När konsistensen känns bra tar du av kastrullen ifrån plattan och skivar i / river i valfri mängd ost. (Om jag gör på 5 dl mjölk så har jag kanske en 8 - 10 skivor ost i). Krydda med svart- och vitpeppar.
 
Sen varvar du plattor, linsfärssås och ostsås antingen i en stor form eller i mini-formar som jag gjorde idag.
 
För att göra lasagnen extra lyxig serverar du den med hemmagjort vitlöksbröd (formfranska + smör + vitlök i ugn), en god sallad och kanske även en klick creme fraiche med god smak.
Recept/mat | |
Upp